Recept

 

Här samlar vi recept som på något sätt är relaterade till våra trädgårdar. Har du några recept som du tycker platsar här och vill dela med dig av så kontakta webmaster.

ÄLGÖRTSDRICKA

50 blommor av älgört
1,5 l kokande vatten
1.5- 2 kg socker
1 tsk citronsyra
3-4 citroner i tunna skivor alternativt pressa citronerna. Det blir mindre beskt om citronskalet inte är med.
Skölj blommorna.
Häll det kokande vattnet över sockret och tillsätt citronsyran.
Häll blandningen över blommorna och tillsätt citronen. Ställ allt i kallt utrymme och rör om 2 gånger dagligen.
Efter 4-5 dagar är det dags att sila blandningen och sedan är den klar. Spädes efter önskemål.

Den har saften innehåller salisylsyra och är milt smärtstillande. Astmatiker skall undvika salisylsyra.
Receptet kommer från Fjällbotaniska trädgården i Hemavan.

RÖD VINBÄRSDRICKA

 

En utmärkt  måltidsdricka som spädes efter smak.

 

7 dl kokt avsvalnat vatten

1 kg röda vinbär

5 g citron eller vinsyra

3- 5 dl socker per liter färdig saft

 

Krossa vinbären med en potatisstöt.

Häll det avsvalnade vattnet över.

Täck över behållaren och ställ den svalt i 2 dygn.

Rör om några gånger under tiden.

Sila genom silduk och häll på flaska eller i lämplig frysbehållare för frysning.

Om man inte tänker frysa saften kan man tillsätta ett rågat kryddmått natriumbensoat

per liter färdig dricka för bättre hållbarhet.

 

Vi tackar Signhild Borg för receptet.

 

TRÄDGÅRD I MATEN

Varför inte göra maten lite festligare på sommaren? Se vad du kan hitta i dina rabatter.

Nedan följer några exempel på ätbara blommor.

  • Stockros - har en lätt blommig smak. Kan med fördel blandas i olika sallader.
  • Vänderot - Kanske inte direkt en trädgårdsblomma men den växer vilt på ängar och i dikeskanter och är vanlig. Växten är en läkeväxt som är milt rogivande. Blomma har en aromatisk smak som passar mycket bra ihop med exotiska frukter i en fruktsallad t.ex.
  • Kamomill - inte heller denna är väl någon rabattväxt men en vanlig vild växt. Den är inte god rå men passar mycket bra som ett te innan sänggående.
  • Isop - har en het timjanliknande smak och kan användas där man kan ha timjan. Men använd bara några blommor åt gången.
  • Fuchsia - smakar inte så mycket i sig men är vacker som garnering och att kandera och ha som dekoration på tårtor.
  • Daglilja - knopparna kan ätas råa i sallader eller tillagade i pastasås eller soppa. Smaken påminner om en lite kryddigare gurka.
  • Blomsterkrasse - god och kryddig. Pryder varje sallad.
  • Nattljus - man kan äta både blomma och rot på nattljuset. Kronbladen kan användas som dekoration i sallader och roten påminner om palsternacka. Men det är ju lite synd att äta upp roten för då får man ju ingen blomma nästa år.
  • Temynta - som man hör på namnet så passar den bra att göra te på. Men den pryder även sin plats i sallader.
  • Gullviva - blomman är underbart god i vårsallader.
  • Ringblomma - kronbladen är milt kryddiga i sallader, och vackra.

BIRGITTAS SVARTVINBÄRSDRICKA ca 4 l

 

Till den här goda drickan använder man både bär och blad. Mycket god och svalkande.

Hållbar i kyl 2 veckor.

 

1 liter svarta vinbär

1,5 liter friska svartvinbärs blad

4 liter vatten

Vatten blad och bär kokas i 10 minuter. Sila och blanda i 4-5 dl socker.

 

Vi tackar Birgitta Leijon för receptet.

 

 

ÄPPELDRICKA ca 6 liter

 

Här är ett recept på äppeldricka för de som vill göra stora mängder och inte har tillgång till ett musteri.

 

6 liter sköljda äpplen i skivor (skiva med matberedare så går det fort)

6 liter kallt vatten

1 msk citronsyra

1 tsk natriumbensoat

 

Blanda alla ingredienser. Låt stå i 3 dygn. Rör om en gång varje dag.

Sila och rör i 4-5 dl socker.

 

Man kan givetvis skala upp satsen till så stort som man har kärl till. Den lägre mängden socker räcker för det mesta gott. Sannolikheten (jag undviker med flit orden chans eller risk) för jäsning minskar vid lagring på glasflaskor jämfört med plastflaskor. Dock brukar den jästa drycken vara utmärkt god, speciellt om den har fått jäsa kallt.

 

Vi tackar Knut Halldal för receptet.